ISSN 1651-6737

den 7 september 2003

  En fil med namnet EmmyPicasso.jpgI dag har Emmy vid något tillfälle hunnit rita ett stort konstverk över hela väggen ovanför långsidan av sängen. Förmodligen gjorde hon det under den tid jag trodde att hon sov middag.

Egentligen blev jag arg, men det var en väldigt fin teckning. Givetvis ritad med svart vattenfast penna. Det är inte direkt läge att be henne komplettera den med sitt namn.

Det förvånar mig att hon har ritat en gubbe upp-och-ner. Det är inte så vanligt och det är svårare på en fast installation än på ett vridbart papper.

Spiralerna påminner om filmen Pi som jag såg i dag. Där förekom fibonacci-relationer och spiralformationer. För mig är de ritade åt fel håll. Jag hade ritat dem åt vänster. Det känns mest naturligt. Jag undrar om det är någon skillnad för vänsterhänta personer.

Väggen var redan förstörd så det är inte hela världen. Det är mer det att det aldrig tar slut. Jag misstänker ibland att det här bara är början.

(Klickbar bild)

 

  Vid kvällens middag hörde vi Nathalie tala med Christopher om kvadratrötter. När Nathalie märkte att vi kommenterade deras samtal frågade hon vad det var vi pratade om. Jag sa att det inte är så vanligt att barn pratar kvadratrötter vid middagen. "Jag har inte fått min middag än", svarade hon.

 

  Emmy kom in till mig när jag låg och tittade på Pirates of the Caribbean i morse. Hon satt och pratade om allt och ingenting en stund. När filmen var slut sa jag att vi skulle gå och äta frukost. Ungefär så här lät det:

Jag: - Nu går vi och äter frukost.

Emmy: - Fast vet du, pappa, Joey har ätit upp alla chokladflingorna och lämnat paketet på bordet.

Jag: - Har han?

Emmy: - Ja, och tagit slut på allt sockret.

Jag: - Har han verkligen det?

Emmy: - Ja, han gjorde det.

Jag: - Hmm ... Emmy, var det du som tog fram flingorna?

Emmy: - Neej ...

Jag: - Du kan berätta för mig om det var du som tog fram flingorna. Var det du som gjorde det?

Emmy: - Jaa ...

Jag: - Är du inte så hungrig nu då?

Emmy: - Näe.

Joey sov inte hemma i natt, så det var ingen tvekan om att han inte hade tagit fram några flingor eller ätit upp allt socker i sockerströaren.

När vi kom ut i hallen såg jag den stängda grinden till köket. På insidan stod det en stol. Den hade hon använt för att bryta sig ut. In klättrar hon med hjälp av skohyllan i hallen. Hur hon hade fått ner den djupa tallrik som stod på bordet vill jag inte tänka på.

---

Cattis fyller år i morgon. Födelsedagar är bra tillfällen att lära barn vad hemligheter är. Jag hade sagt till Emmy att vi skulle åka och köpa en present till mamma i dag, men att hon inte fick berätta det för henne. Det förstod hon.

Strax efter att jag hade sagt det kom Cattis in i vardagsrummet. Emmy började: "Vi ska åka ...". Sedan kom hon på sig själv och fortsatte "... ingenstans." När Cattis hade gått igen sa jag till Emmy att hon inte fick berätta för mamma om presenten. Hon sa att hon förstod det och att hon bara skulle säga att vi har gjort en hemlighet. Då förklarade jag att hon inte skulle säga att vi har gjort en hemlighet heller och att hon inte skulle säga någonting alls. Emmy funderade en stund. Sedan sa hon: "Då kan jag bara säga att vi inte har köpt någon present till henne!"

---

När vi skulle välja presenten, eller det var väl snarast jag som fick göra det för Emmy gjorde allt annat utom det, började Emmy plocka med sakerna i hyllorna. Hon sköt ihop dem mot varandra så att det inte skulle bli luckor och började sortera om dem så att de som, för henne, såg likadana ut, hamnade bredvid varandra. Jag försökte springa mellan henne och hyllorna där jag trodde att det skulle finnas lämpliga presenter. Eftersom Cattis skulle iväg halv ett hade vi dessutom ganska bråttom och tiden går fort när Emmy är hyperaktiv i en affär.

Hon klättrade på butikslarmbyglarna, hoppade jämfota mellan "hundskålarna" (det fanns stora klistermärken med ringen från Sagan om ringen på golvet och hon trodde att de föreställde hundskålar) och ställde till allmän oreda. I ett försök att få henne lugn, samtidigt som jag kunde hålla koll på henne, erbjöd jag henne att sitta på mina axlar. Smart tyckte jag, kul tyckte hon. Problemet var att då nådde hon plötsligt helt andra saker. Skyltarna ovanför butikshyllorna och kassadisken till exempel. För att hon inte skulle nå var jag tvungen att stå långt ifrån kassan när jag betalade och bara gå fram för att lämna kort och skriva på.

När vi kom ut ur butiken var jag tvungen att bära henne till bilen för hon hittade flera "men jag ska bara ...", som hon klängde sig fast vid på vägen genom centrum, och det hade vi inte tid med. När vi kom hem åt vi lunch och sedan åkte hon i säng. Hon brukar bli lite lugnare när hon har sovit en stund på dagen och vi ska ut och äta middag tillsammans i kväll så ...

 

September 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Aug   Oct


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.