ISSN 1651-6737

den 24 september 2003

  En dagisfröken råkade mer eller mindre försäga sig när jag hämtade Emmy som sista barn på dagis i början av veckan:

När hon är ensam är hon ju väldigt mysig!

En fil med namnet EmmyEterGrot.jpgSå är det. När hon är ensam är hon verkligen en liten ängel. Då får hon ju all uppmärksamhet och kan visa hur duktig och charmig hon är. När hon är en del av en grupp fungerar inte det. Då är det helt andra knep som garanterar 100 procent uppmärksamhet. Hon är ganska duktig på det också.

Cattis, Nathalie och Joey är bortresta den här veckan. Emmy sköter sig exemplariskt som enda barn hemma. Inga diskussioner om mat, inga diskussioner om tandborstning, inga diskussioner om när det är sängdags, inga diskussioner om vilka kläder hon ska ha på sig, inga diskussioner om att åka till dagis. Bara leenden och charm. Och lugn och ro.

 

  Vi satt i bilen på väg hem från affären. Jag försökte få Emmy att prata.

Jag: - Du är söt.

Emmy: - Ja. Du är också söt, gullunge!

 

  Computer Sweden har en dubbelsidig artikel om språkvetare som vill skapa framtidens sökmotor.

Som exempel på vad de vill uppnå skriver Anders Lotsson:

Martin Volk, professor i datorlingvistik på Stockholms universitet, har tagit på sig en krävande uppgift.
Hans mål är att vi ska kunna ställa frågor på webben - eller, för den delen, till alla digitala dokument - och få klara, entydiga svar. Alltså så här:

Vad heter huvudstaden i Nicaragua?
Svar: Managua.

Detta kallas för informationsextraktion och är mycket mer komlicerat än att skriva in "Nicaragua" i Googles sökfält och hoppas att svaret står på någon av sidorna som kommer upp.

Exemplet var kanske illa valt. Jag skrev "what is the capital of nicaragua?" i Googles sökfält och fick som första svar en sida med rubriken "Managua, capital de Nicaragua".

När jag ställer frågan på svenska, "Vad heter huvudstaden i nicaragua?", ser jag svaret högst upp bland träffarna, utan att ens behöva klicka in på sidan: "Huvudstaden i Nicaragua heter Managua och har ca en ..."

Google är oerhört skickligt på att hitta exakt det jag söker efter. Jag vill nog påstå att det är min primära informationskälla. Därmed inte sagt att jag inte skulle vilja ha en webb som förstår allt jag skriver. Det skulle förvåna mig om inte även Google har några välbetalda språkvetare som arbetar med detta. Varför låta någon annan ta över sökmarknaden med nästa generations sökverktyg?

 

September 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Aug   Oct


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.