ISSN 1651-6737

den 10 oktober 2003

  17 hemliga råd om inlärning - en bok om studieteknik.

Norrmannen Ivar A. Bjørgen har skrivit en underbar bok om studieteknik. Den passar nog alla som befinner sig i en skolmiljö som elever och riktar sig kanske främst till ungdomar.

Boken innehåller 17 råd om inlärning och den är skriven med mycket humor även om den i grunden är allvarligt menad. Här får man lära sig att skriva fusklappar, skolka, tjuvkika på klasskompisens arbete, lyssna på musik på lektionerna, att rita mind maps och mycket annat. Även de råd som låter uppviglande (skriv fusklappar och skolka) har mycket klara och goda syften.

Att tjuvkika på kompisens arbete handlar egentligen om att samarbeta. I grupp lär vi oss mer än var för sig. Kunskapsöverföring är viktigt även i ett klassrum. Tyvärr har skolan i dag kommit ifrån många av de bästa inlärningsteknikerna.

Även lärare har nog en del att lära av boken för flera av tipsen går på tvärs mot en del av deras principer, men av "rätt" anledningar.

 

  Database design for mere mortals - en bok om databasdesign.

Kan man inget eller lite om databasdesign är det här en mycket bra bok.

Michael J. Hernandez går igenom hur man rent praktiskt kan bygga bra databaser. Från intervjuer av beställare och framtida användare till design och namngivning av tabeller och fält.

Boken är lättläst. Kan man det som står här kan man undvika de vanligaste fällorna som att göra universella tabeller med onödig redundans (dubbellagring). Man behöver ganska lite förkunskaper och resonemangen förs på en praktisk nivå. Den som är ute efter en akademisk genomgång av databasteori får leta någon annanstans.

 

  The gift of dyslexia - en bok om dyslexi.

The gift of dyslexia är skriven av Ronald D. Davis.

För många, kanske de flesta, är dyslexi huvudsakligen ett handikapp. Ronald D. Davis, som själv är dyslektiker, ser dyslexi som en gåva. En gåva som kan ha vissa negativa bieffekter, som läs- och skrivsvårigheter.

I boken beskrivs såväl för- som nackdelar med dyslexi. Enligt Davis tänker en dyslektiker visuellt i stället för verbalt. Genom att tänka visuellt hinner en dyslektiker tänka många gånger snabbare än en verbal tänkare, men i och med att en dyslektiker har svårighet att tolka ord tar det ändå längre tid för dem att läsa.

I exemplen över fördelarna med dyslexi nämns ett antal kända dyslektiker. Exempelvis Albert Einstein, Steven Spielberg, John F Kennedy (som dessutom var en otrolig snabbläsare) och Leonardo da Vinci.

Andra halvan av boken är dedicerad åt att beskriva en teknik för att lära dyslektiker att läsa. Ord vars betydelse är tydlig, de flesta substantiv och verb till exempel, brukar inte innebära några problem för dyslektiker. Det är ord som inte går att visualisera som ställer till det. "Men", "när" och "att" är typiska svårvisualiserade ord.

En del i strategin för att lära dyslektiker att läsa går ut på att lära dem att visualisera dessa "stopp-ord".

Detta är en mycket läsvärd bok. Jag tror att den som känner någon som har dyslexi (det gör de flesta), och är intresserad av vad det innebär, kan ha nytta av att läsa boken. Likaså den som arbetar som lärare och kommer i kontakt med dyslektiker.

 

  Getting to yes - en bok om förhandlingsteknik.

Roger Fisher, William Ury och Bruce Patton har skrivit denna bok om förhandlingsteknik.

Boken bygger på den enkla principen att en lyckad förhandling gör alla inblandade parter till vinnare. Den som bara är ute efter att få det bästa för sig själv, blir inte inbjuden till så många förhandlingar och är därmed en förlorare i det långa loppet.

En annan viktig lärdom från boken, är att man ska koncentrera sig på intressen i stället för på positioner. Här är ett exempel på det:

Israel ockuperade Sinai-halvön under sexdagarskriget 1967. När Israel och Egypten satte sig ner och förhandlade om fred 1978 var deras krav oförenliga. Israel ville behålla delar av Sinai-halvön och Egypten ville ha tillbaka hela halvön. Alla förslag till lösning förkastades. Problemet var att man hade fokuserat förhandlingarna på positioner. I stället skulle man ha fokuserat på intressen. När man gjorde det kom man fram till att Israels primära intresse var säkerhet. De ville inte ha Egyptiska pansarvagnar posterade vid sin gräns. Egypten å sin sida, var intresserade av suveränitet. Sinai hade varit Egyptiskt territorium sedan faraonernas tid. Efter att under århundraden ha dominerats av greker, romare, turkar, fransmän och britter, hade Egypten återfått full suveränitet och den ville de inte förlora. När detta blev klart enades man kring ett förslag som gick ut på att Sinai skulle återgå till Egypten men till stora delar vara demilitariserad zon. På det viset tillgodosåg man båda sidors intressen.

En tredje hörnsten i förhandlingar, är att ha ett "bästa alternativ". Bästa alternativ är den väg man tar om förhandlingarna misslyckas eller inte leder till en överenskommelse.

Bästa alternativ är samtidigt en försäkring. Man vet att sämre än det bästa alternativet kommer man inte att sluta, vilket kan ge självförtroende i förhandlingen. Ibland kan det till och med visa sig, när man hittar sitt bästa alternativ, att det är bättre än det tänkta resultatet i den förhandling man förbereder sig för.

I en löneförhandling kan bästa alternativ vara ett annat jobb. I en förhandling om köp av en vara eller tjänst kan bästa alternativ vara att köpa en varan eller tjänsten från en annan leverantör.

Livet är fullt av förhandlingar. Därför är den här boken läsvärd för i stort sett alla.

Det finns en bok som heter "Getting past no". Den är skriven av William Ury och bygger på samma grundprinciper som getting to yes. I den är dock utgångspunkten förhandligar där motparten är avigt inställd från början

 

  Working knowledge - en bok om kunskapshantering.

Denna bok är skriven av Thomas H. Davenport och Laurence Prusak. Den handlar om värdet av kunskap och hur man kan ta tillvara den och återanvända den. Kunskap är dyrare ju mindre den används eftersom den kostar att skaffa sig men är relativt billig och lönsam att vidarebefordra.

Boken tar upp olika sätt att sprida kunskap. Ett av dem är kaffeautomater. I boken hävdas att de är klart underskattade som platser att inhämta kunskap. I motsats till vad många hävdar, är de diskussioner som förs vid kaffeautomater mestadels arbetsrelaterade.

Det finns ett japanskt företag som har dragit kunskapshanteringen så långt att de har en policy som säger att alla möten ska vara öppna, vilket betyder att alla anställda har rätt att sätta sig och lyssna. Det gäller även möten på högsta beslutsnivå.

Är man intresserad av kunskapshantering är den här boken läsvärd.

 

  Det intellektuella kapitalet - en bok om kunskapshantering.

Leif Edvinsson på Skandia (med Michael S. Malone som medförfattare) har skrivit denna bok som handlar om hur man kan synliggöra och värdera varje företags främsta tillgång: kunskapen eller, som han kallar det, det intellektuella kapitalet.

Skandia har gått så långt att de publicerar sin årsrapport grundad på det intellektuella kapitalet.

Grunden för boken är att ett företag har tre typer av tillgångar:

* Humankapital som är kunskapen hos de anställda.

* Strukturkapital som är vad man har kvar om man tar bort humankapitalet, det vill säga maskiner, dataregister med mera.

* Kundkapital är vad det låter som, företagets kunder.

I boken beskrivs hur man går till väga för att synliggöra dessa tillgångar och hur det gjordes inom Skandia. Boken har väckt mycket uppmärksamhet, inte minst utomlands, för sina nytänkande idéer. Leif Edvinsson tror dock inte att denna typ av redovisning kommer att bli vanlig i brådrasket. Det kräver reformering av hela revisorsbranschen bland annat.

Boken är läsvärd för de annorlunda tankar som framförs. Den kunde vara skriven på ett lite mer underhållande sätt, men alla är inte bra på det och budskapet går fram ändå.

 

  Good to great - en bok om succéföretag.

Jim Collins har skrivit denna bok. Tillsammans med sitt forskarlag har han kartlagt vad som gör att vissa företag lyckas exceptionellt bra medan andra, till synes likartade bolag, förblir medelmåttor.

För att räknas som ett mästarföretag krävs det att man ska ha haft ett mycket bra resultat och lyckats behålla det i minst femton år. Bland de företag som beskrivs i boken har genomsnittet givit en avkastning som var sju gånger så stor som marknadsindex.

Vad Jim Collins kom fram till i sin studie, var att långvarig framgång inte kommer av en revolution, storslagna visioner eller en karismatisk ledare. Det är långskitigt hårt arbete som lönar sig. Det gäller att ha ett koncept, något man kan bli bäst i världen på, och göra det. Bara det. Det kallar Jim Collins för ett "igelkottkoncept".

Förutom ett igelkottkoncept behövs rätt människor på alla nivåer i företaget. De som inte passar i företaget ska ersättas av personer som gör det.

Den typiske ledaren för ett "Good to great"-företag är en person som alltid ser till företagets bästa, som tillskriver sin personal framgångar och som inte framhäver sin egen person.

Good to great är en mycket läsvärd och intressant bok. Jag tror att både företagsledare, chefer i allmänhet och andra människor har nytta av att läsa Good to great.

 

  "Vad är det för roligt med hemligheter om man inte får berätta dem för någon?"

 

  Avancerad förhörs- och intervjumetodik är en mycket intressant bok.

Det kan vara lika effektivt att få en förhörd att minnas genom att denne tänker sig tillbaka till brottsplatsen, som att "valla" honom på den riktiga brottsplatsen. Det är relativt enkelt att få en förhörd att också "minnas" saker som han inte har varit med om. Det kan antingen göras omedvetet, med felaktigt ställda frågor, eller medvetet, med manipulativa frågor. Teknikerna påminner om vad jag har läst om neurolingvistisk programmering (NLP). Jag förstår när jag läser, att det antagligen är lätt hänt att en slarvig förhörsledare kan få fram helt felaktiga uppgifter eller "förstöra" minnen. Det är lite läskigt.

Som förhörsledare är det viktigt att veta hur minnet fungerar. En person som tänker sig tillbaka till en given tid och plats och berättar fritt vad han ser, bör inte avbrytas förrän han är färdig. Det går bra att låta den förhörde betrakta en plats ur olika vinklar och på så sätt få fram mer information. I boken finns en självtest för att belysa detta.

Du kommer själv att förstå hur effektiv denna perspektivövning är, om du först för dig själv tänker på vad som finns i ditt sovrum. Gör det nu! ... Tänk dig sedan att du står i dörröppningen till ditt sovrum. Tänk nu på ditt sovrum i detta perspektiv, och notera allt som du allteftersom kommer ihåg av rummet. När du tycker dig minnas det som finns med största möjliga ansträngning, så tänker du dig i stället att du lägger dig på sängen. Vad ser du nu av ditt sovrum i detta perspektiv? Du kommer att upptäcka att du faktiskt "hade glömt" en del saker.

Det är synd att boken har en så tråkig titel för det avskräcker säkert en del från att läsa den. Jag tycker att exempelvis "förhörsteknik" hade varit en bättre titel. Den kunde ha använts tillsammans med en lämplig undertitel. Boken är lättläst och trevligt skriven med många bra exempel.

På baksidan av boken står det att den främst riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom rättsväsendet. Poliser, åklagare, andra jurister, personal inom socialtjänsten och kriminalvården. Jag tror att det är betydligt fler än dessa som kan ha nytta och glädje av boken. Man lär sig en hel del om hur människor och minnet fungerar till exempel.

 

October 2003
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Sep   Nov


Läsning
I läshögen
Lästa böcker 2002
Lästa böcker 2003
Lästa böcker 2004
Läsvärda böcker
Texter

Mer...
Böcker och läsning
Emmy
Familj
Handikapp
- ADHD/ADD
- Asperger
- Dyslexi
Idéer
Kreativitet
Kunskapshantering
Lärdomar
Marknadsföring
Personlig utveckling
Snabbläsning
Strategi
Studieteknik


Click to see the XML version of this web page.